:inertie

status | niveau | type

ONTWERP | OPERATIONEEL | DOMEIN

Omschrijving

De inertie beschrijft de zwaarte van de constructie of de effectieve thermische massa of capaciteit van de constructie

Geldige waarden
#waardebeschrijving
1licht

in geval van EPB: geldt voor energie-eenheden die niet tot de types matig zwaar, halfzwaar of zwaar behoren

in geval van EPC: De thermische massa ‘licht’ wordt toegepast bij hout- en staalskeletbouw zonder massieve opvullingen (met uitzondering van de (onderste) vloer). 

2matig zwaar

In geval van EPB: geldt voor energiesectoren waarvan 50 tot 90 % van de horizontale constructiedelen massief zijn zonder afscherming door binnenisolatie, of energiesectoren waarvan 50 tot 90 % van de verticale en hellende constructiedelen massief zijn.

3halfzwaar

In geval van EPB: geldt voor energie-eenheden waarvan minstens 90 % van de horizontale constructiedelen massief is zonder afscherming door binnenisolatie, of energiesectoren waarvan minstens 90 % van de verticale en hellende constructiedelen massief zijn.

4zwaar

in geval van EPB: geldt voor energie-eenheden waarvan minstens 90 % van de oppervlakte van de horizontale, hellende en verticale constructiedelen massief is.

in geval van EPC: Een massiefbouw woning met massieve vloeren, muren en (een betonnen) dak valt in de categorie “zwaar”. Massieve wanden zijn wanden in metselwerk, beton,... op voorwaarde dat deze massa (langs de binnenkant) niet afgeschermd is door isolatie of door een spouw.

5halfzwaar/matig zwaarin geval van EPC: De woningen die niet licht of zwaar zijn vallen voor EPC in de categorie “half zwaar/matig zwaar”.
Gerelateerde Attributen (of objecten)