Primaire objecten

Overzicht en relaties hoofdobjecten

Het Informatiemodel Energie is een weerslag op een gegeven moment van de energieprestatie van een constructie. Het beschrijft een zienswijze, een momentopname van de gebouwde, fysieke realiteit.

  • De gebouwde, fysieke realiteit is een verzameling van gebouwde constructies in een regio: installaties en gebouwen. Zie :Gebouw en :Installatie.
  • Een gebouw bestaat uit 1 of meer gebouweenheden, bijvoorbeeld een wooneenheid zoals een appartement. Binnen het Informatiemodel Energie wordt een dergelijke gebouweenheid, of een deel ervan, of een verzameling ervan beschreven als een energie-eenheid. Zie :Gebouweenheid, :Energie eenheid.
  • Bij een bepaalde :Levensfase bekijk je de gebouwde realiteit vanuit een bepaald energetisch gezichtspunt en definieer je één of meerdere energie-eenheden. Dat zijn ofwel EPC eenheden ofwel EPB eenheden. Een energie-eenheid is dus tijdsgebonden en beschrijft de technische, energetische eigenschappen, typisch mits numerieke indicatoren, zie :Numerieke indicator.
  • De zienswijze wordt geregistreerd in attesten, zie :Attest. In een :Attest wordt ook verwezen naar de betrokken partijen, :Persoon, vb. eigenaar.
  • Een :Premie is eveneens een momentopname waarbij bepaalde renovatiewerken, waarvoor een premie toegekend werd, worden toegevoegd aan de gebouwde realiteit