Inleiding
Context
Het laten keuren van een centraal stooktoestel bij eerste ingebruikname en laten uitvoeren van een periodiek onderhoud van deze verwarmingsinstallatie door een erkende technicus gasvormige of vloeibare vloeistof, is een verplichting zowel voor eigenaars als gebruikers.
Vanaf 1 januari 2023 zijn deze erkende technici verplicht om elke uitgevoerde keuring bij eerste ingebruik-name en periodieke onderhoudsbeurt te melden aan VEKA (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). Deze meldingsplicht houdt een digitale registratie in van een aantal basisgegevens m.b.t. deze uitgevoerde activiteiten. Deze gegevens kunnen worden ingegeven in de registratietool Melding centrale stooktoestellen.
Vanaf 1 september 2023 zullen de gegevens voor de melding ook kunnen aangeleverd worden door externe software via een daarvoor voorziene API. Dit dient te gebeuren binnen de 30 dagen na uitvoering van de activiteit.
Meer informatie:
Onderwerp | Locatie |
---|---|
Stooktoestellenbesluit | |
VLAREM | |
Registratietool Melding centrale stooktoestellen |
Doel van dit document
Meer informatie verschaffen over de praktische aanpak van de ontwikkeling en de werking van het automatisch aanleveren van de benodigde meldingsgegevens vanuit externe software naar VEKA.
Terminologie stakeholders
In dit document worden de volgende termen gebruikt voor het definiëren van de stakeholders:
Stakeholder | Beschrijving |
VEKA | Vlaams Energie- en klimaatagentschap |
Erkende technicus | Technicus erkend voor het uitvoeren van een keuring voor eerste ingebruikname en periodiek onderhoud van een centraal stooktoestel. De erkende technicus heeft een erkenning als technicus gasvormige brandstof of vloeibare brandstof. |
HVAC onderneming | Een bedrijf met een KBO-nummer (ondernemingsnummer) dat een erkende technicus aanstelt om de activiteiten rond keuring en onderhoud uit te voeren. |
HVAC onderneming melder | HVAC onderneming die aan VEKA de gegevens aanlevert voor een melding van de uitgevoerde activiteiten keuring of onderhoud van een erkend technicus |
Softwareleverancier | Leverancier van software die door een erkende technicus of HVAC onderneming gebruikt wordt in het kader van activiteiten keuring en onderhoud. |
Lijst van gebruikte afkortingen
Afk. | Beschrijving |
API | Een application programming interface (API) wordt gebruikt om twee applicaties met elkaar te verbinden zodat ze met elkaar kunnen communiceren en gegevens uitwisselen. |
WMS | Een WebMapServices (WMS) is een interface voor de aanlevering van geografische rasterdata over het internet. |
WFS | Een WebFeatureServices (WFS) is een interface voor de aanlevering van geografische vectoriële data over het internet. |
Aanpak
Verantwoordelijkheid melding
De erkende technicus is ervoor verantwoordelijk dat de uitgevoerde activiteiten van keuring en onderhoud in het kader van het stooktoestellenbesluit worden gemeld aan VEKA binnen de 30 dagen na uitvoeren van de activiteit. Het niet voldoen aan deze inbreuk wordt beschouwd als een milieu-inbreuk. Dit kan aanleiding geven tot schorsing en schrapping van de erkenning en tot het opleggen van een boete aan de technicus.
Een erkende technicus kan de meldingen die vanuit derdepartij software via API worden aangeleverd en geregistreerd bekijken via de registratietool Melding centrale stooktoestellen
Authenticatie
Ondernemingsnummer
De softwareleverancier is verplicht om het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van de HVAC-onderneming melder te specifiëren bij elke melding via de API. De software van de softwareleverancier dient ook de lokale gebruiker bij te houden die de meldingen naar VEKA oplaadt. Dit is voor VEKA op dit moment voldoende voor de unieke authenticatie van degene die de melding realiseert.
Certificaat en aansluiting
De web services (APIs) voor het melden van centrale stooktoestellen zijn niet publiek beschikbaar. Softwareleveranciers moeten zich identificeren alvorens een melding kan gemaakt worden. Deze identificatie verloopt op basis van gangbare standaarden en moet worden ingebouwd in de software. Er is een eenmalige registratie nodig van de softwareleverancier.
Meer details over de aanvraagprocedure vindt u hier:
Toegang voor softwareleveranciers
Locatie van een stooktoestel
De locatie van een stooktoestel dient te worden bepaald aan de hand van de kleinst te bepalen eenheid van een gebouw (gebouweenheid) op een bestaand adres. Voor de toekenning hiervan, dient te worden gebruik gemaakt van de beschikbare basisregisters die Digitaal Vlaanderen ter beschikking stelt:
Het Adressenregister voor de toekenning van de installatie aan het bestaand adres;
Het Gebouwenregister voor de toekenning van het gebouw of de gebouweenheid.
Het Adressenregister voorziet de adresseerbare objecten in het Gebouwenregister van adressen. De bevoegdheid voor adrestoekenningen ligt bij de 300 Vlaamse gemeenten (bij CRAB-decreet). Het Adressenregister zal eind 2023 het CRAB als authentieke bron voor adressen vervangen en kan vandaag reeds beschouwd worden als het referentieregister voor adressen in het Vlaamse Gewest.
Het Gebouwenregister verzamelt informatie over alle gebouwen op het Vlaamse grondgebied in één register. Het biedt een unieke identificatie en levensloop aan voor gebouwen en gebouweenheden. Dit vereenvoudigt de uitwisseling van gebouwgerelateerde informatie, zoals stooktoestellen, tussen verschillende instanties en vormt een stabieler koppelvlak dan adressen, bijvoorbeeld uitwisseling naar de woningpas/gebouwenpas voor het informeren/sensibiliseren van eigenaars m.b.t wettelijke verplichtingen. Het Gebouwenregister is het referentieregister voor gebouwen en gebouweenheden in het Vlaamse Gewest.
(noot: In de tekst hieronder worden de woorden Adres, Gebouw en Gebouweenheid met een hoofdletter weergegeven wanneer er naar een object in het Adressen- en Gebouwenregister wordt gerefereerd)
Elk bestaand Adres beschikt in het adressenregister over een adresObjectID, en bestaat uit een officiële gemeentenaam (geen deelgemeente), een postcode, een officiële straatnaam, een huisnummer en mogelijks een busnummer. Elk Adres beschikt over een adresStatus en adresPositie (geometrie Punt), soms aan de straatkant, soms in het midden van een gebouw.
Een Gebouw werd door Digitaal Vlaanderen gedefinieerd als volgt: “Een gesloten en/of overdekt, bovengronds of ondergronds bouwwerk, dat dient of bestemd is, ofwel om mensen, dieren en voorwerpen onder te brengen, ofwel om economische goederen te vervaardigen of diensten te verstrekken. Een gebouw verwijst naar gelijk welke structuur die op blijvende wijze op een terrein opgetrokken of gebouwd wordt.” Bovendien moet een gebouw aan volgende criteria voldoen:
Criterium 1: het gebouw is overdekt en aan alle zijden omgeven.
Criterium 2: het gebouw mag ondergrondse delen omvatten op voorwaarde dat deze geheel of gedeeltelijk overbouwd zijn.
Criterium 3: het gebouw heeft een minimumoppervlakte van 15 m² en/of heeft een adres.
Elk Gebouw beschikt over een gebouwStatus en een geometrie ‘polygoon’ die de contouren van het gebouw weergeeft.
Een Gebouweenheid werd gedefinieerd als “De kleinste eenheid binnen een gebouw die geschikt is voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden en die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte. Een gebouweenheid is in functioneel opzicht zelfstandig. Daarnaast kan een gebouweenheid ook een gemeenschappelijk deel zijn.”
Elke Gebouweenheid beschikt over een gebouweenheidStatus en een geometrie ‘punt’ dat gelijk kan zijn aan het Adrespunt of de centroïde van een Gebouw. De puntgeometrie van de Gebouweenheid ligt altijd binnen polygoongeometrie van het Gebouw.
In vele gevallen is de nauwkeurigheid van de locatie van een stooktoestel tot op het niveau van de gebouweenheid te bepalen. Indien de GebouweenheidsID niet aanwezig is in het Gebouwenregister, dan neemt VEKA genoegen met de nauwkeurigheid van een lager niveau: het GebouwID. Sowieso is de toekenning van een AdresID uit het Adressenregister een absolute, minimale vereiste.
Gezien het verplicht gebruik van het Adressen – en Gebouwenregister en haar specifieke toedracht, werd in Annex een use case uitgewerkt, waarbij gebruik gemaakt wordt van de API endpoints, WMS en WFS services, die beschikbaar worden gesteld door Digitaal Vlaanderen.
API endpoints
Voor de toekenning van het Adres, Gebouw en Gebouweenheid kan gebruik gemaakt worden van Basisregisters Vlaanderen API, waarvan de huidige meest recente versie dateert van 7 maart 2023. Deze API is gedocumenteerd: https://docs.basisregisters.vlaanderen.be/docs/api-documentation.html
De API van Basisregisters Vlaanderen is anoniem raadpleegbaar: https://api.basisregisters.vlaanderen.be.
Er is echter een beperking op het aantal verzoeken dat u kan versturen. Wanneer u een API key meegeeft dan zal u meer verzoeken kunnen versturen. In de API documentatie staat vermeld hoe u deze API key kan aanvragen en gebruiken.
De read endpoints zijn in 2 versies raadpleegbaar: v1 en v2. Het verschil tussen beiden en hoe ze getoond kunnen worden in de browser wordt uitgelegd in de API documentatie.
Op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/release-notes kunt u een overzicht terugvinden van de releases.
WMS en WFS webdiensten
WebMapServices (WMS) en WebFeatureServices (WFS) zijn interfaces voor de aanlevering van geografische data over het internet. Dit kunnen zowel vectoriële data zijn (WFS) als rasterdata (WMS).
Digitaal Vlaanderen stelt deze WMS- en WFS webdiensten op basis van het Adressen-en Gebouwenregister beschikbaar. Deze zijn raadpleegbaar via https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/gebruik-en-achtergrondinformatie . De beschikbare WMS- en WFS webdiensten zijn raadpleegbaar via https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/gebruik-en-achtergrondinformatie
Op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/release-notes kunt u een overzicht terugvinden van de releases.
Veel voorkomende vragen
Veel voorkomende vragen over het Adressen- en Gebouwenregister kunt u terugvinden via https://overheid.vlaanderen.be/overheid.vlaanderen.be/gebouwenregister-faq.
Hierin kunt u onder meer terugvinden:
Hoe u Gebouwen en Gebouweenheden op een kaart kan visualiseren aan de hand van de WMS
Hoe u de REST API van Digitaal Vlaanderen kan uitproberen
Hoe u het testbestand kan gebruiken
Hoe u gebouwen kunt terugvinden aan de hand van hun adres
Hoe u een adres van een andere bron in verband kan brengen met een authentiek adres in het Adressenregister
Hoe u een adressuggestie in uw toepassing kunt implementeren
Hoe u keuzelijsten voor adresformulieren kan creëren
De betekenis en het belang van de ‘homoniemtoevoeging’
Implementatie
VEKA voorziet API’s voor de automatische melding.
Technische details zijn te vinden in het API gedeelte: Meldingen API