Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Inhoudsopgave

Inleiding

Context

Het laten keuren van een centraal stooktoestel bij eerste ingebruikname en laten uitvoeren van een periodiek onderhoud van deze verwarmingsinstallatie door een erkende technicus gasvormige of vloeibare vloeistof, is een verplichting zowel voor eigenaars als gebruikers.

Vanaf 1 januari 2023 zijn deze erkende technici verplicht om elke uitgevoerde keuring bij eerste ingebruik-name en periodieke onderhoudsbeurt te melden aan VEKA (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)ook verantwoordelijk dat de activiteiten van keuring en onderhoud worden gemeld aan VEKA binnen de 30 dagen na uitvoeren van de activiteit. Deze meldingsplicht houdt een digitale registratie in van een aantal basisgegevens m.b.t. deze uitgevoerde activitei-tenactiviteiten. Deze noodzakelijke gegevens kunnen hiervoor door de erkend technicus - of derde - worden ingegeven in via de registratietool Melding centrale stooktoestellenCentrale Stooktoestellen.

Vanaf 1 september 2023 zullen de gegevens voor de deze verplichte melding ook kunnen aangeleverd worden door externe software via een daarvoor voorziene API. Dit dient te gebeuren binnen de 30 dagen na uitvoering van de activiteit.De erkend technicus kan de gegevens die via API worden aangeleverd en geregistreerd bekijken via de registratietool Melding centrale stooktoestellen

Meer informatie:

Doel van dit document

...

Terminologie Stakeholders

In dit document worden de volgende termen gebruikt voor het definiëren van de stakeholders:

Stakeholder

Beschrijving

VEKA

Vlaams Energie- en klimaatagentschap

Erkende technicus

Technicus erkend voor het uitvoeren van een keuring voor eerste ingebruikname en periodiek onderhoud van een centraal stooktoestel. De erkende technicus heeft een erkenning als technicus gasvormige brandstof of vloeibare brandstof.

HVAC onderneming

Een bedrijf met een KBO-nummer (ondernemingsnummer) dat een erkende technicus aanstelt om de activiteiten rond keuring en onderhoud uit te voeren.

HVAC onderneming melder

HVAC onderneming die aan VEKA de gegevens aanlevert voor een melding van de uitgevoerde activiteiten keuring of onderhoud van een erkend technicus

Softwareleverancier

Leverancier van software die door een erkende technicus of HVAC onderneming gebruikt wordt in het kader van activiteiten keuring en onderhoud.

Lijst van gebruikte afkortingen

Afk.

Beschrijving

API

Een application programming interface (API) wordt gebruikt om twee applicaties met elkaar te verbinden zodat ze met elkaar kunnen communiceren en gegevens uitwisselen.  

WMS

Een WebMapServices (WMS) is een interface voor de aanlevering van geografische rasterdata over het internet.

WFS

Een WebFeatureServices (WFS) is een interface voor de aanlevering van geografische vectoriële data over het internet.

...

Authenticatie

...

Ondernemingsnummer

De erkende technicus is ervoor verantwoordelijk dat de uitgevoerde activiteiten van keuring en onderhoud in het kader van het stooktoestellenbesluit worden gemeld aan VEKA binnen de 30 dagen na uitvoeren van de activiteit. Het niet voldoen aan deze inbreuk wordt beschouwd als een milieu-inbreuk. Dit kan aanleiding geven tot schorsing en schrapping van de erkenning en tot het opleggen van een boete aan de technicus.

Een erkende technicus kan de meldingen die vanuit derdepartij software via API worden aangeleverd en geregistreerd bekijken via de registratietool Melding centrale stooktoestellen

Authenticatie

softwareleverancier is verplicht om het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van de HVAC-onderneming melder te specifiëren bij elke melding via de API. De software van de softwareleverancier dient ook de lokale gebruiker bij te houden die de meldingen naar VEKA oplaadt. Dit is voor VEKA op dit moment voldoende voor de unieke authenticatie van degene die de melding realiseert.

Certificaat en aansluiting

De web services (APIs) voor het melden van centrale stooktoestellen zijn niet publiek beschikbaar. Softwareleveranciers moeten zich identificeren alvorens een melding kan gemaakt worden. Deze identificatie verloopt op basis van gangbare standaarden en moet worden ingebouwd in de software. Er is een eenmalige registratie nodig van de softwareleverancier.

Meer details over de aanvraagprocedure : Aanvraagprocedure Softwareleveranciers

Ondernemingsnummer

De softwareleverancier is verplicht om het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van de HVAC-onderneming melder te specifiëren bij elke melding via de API. De software van de softwareleverancier dient ook de lokale gebruiker bij te houden die de meldingen naar VEKA oplaadt. Dit is voor VEKA op dit moment voldoende voor de unieke authenticatie van degene die de melding realiseert.

Locatie van een stooktoestel

De locatie van een stooktoestel dient te worden bepaald aan de hand van de kleinst te bepalen eenheid van een gebouw (gebouweenheid) op een bestaand adres. Voor de toekenning hiervan, dient te worden gebruik gemaakt van de beschikbare basisregisters die Digitaal Vlaanderen ter beschikking stelt:

  • Het Adressenregister voor de toekenning van de installatie aan het bestaand adres;

  • Het Gebouwenregister voor de toekenning van het gebouw of de gebouweenheid.

Het Adressenregister voorziet de adresseerbare objecten in het Gebouwenregister van adressen. De bevoegdheid voor adrestoekenningen ligt bij de 300 Vlaamse gemeenten (bij CRAB-decreet). Het Adressenregister zal eind 2023 het CRAB als authentieke bron voor adressen vervangen en kan vandaag reeds beschouwd worden als het referentieregister voor adressen in het Vlaamse Gewest.

Het Gebouwenregister verzamelt informatie over alle gebouwen op het Vlaamse grondgebied in één register. Het biedt een unieke identificatie en levensloop aan voor gebouwen en gebouweenheden. Dit vereenvoudigt de uitwisseling van gebouwgerelateerde informatie, zoals stooktoestellen, tussen verschillende instanties en vormt een stabieler koppelvlak dan adressen, bijvoorbeeld uitwisseling naar de woningpas/gebouwenpas voor het informeren/sensibiliseren van eigenaars m.b.t wettelijke verplichtingen.  Het Gebouwenregister is het referentieregister voor gebouwen en gebouweenheden in het Vlaamse Gewest.vindt u hier:
Toegang voor softwareleveranciers

Implementatie

VEKA voorziet API’s voor de automatische melding.
Technische details zijn te vinden in het API gedeelte: Meldingen API