...
In het geval er een webapplicatie gebruikt wordt om de beschreven use case uit te werken, is bijvoorbeeld het gebruik van de gratis open source JavaScript bibliotheken OpenLayers of Leaflet mogelijk. Als er gewerkt wordt met een desktop applicatie kan bijvoorbeeld de open source Java bibliotheek GeoTools gebruikt worden.
Hiermee kan je embedded, interactieve kaarten opmaken en tonen via je webapplicatieweb- of desktopapplicatie. Standaard zorgen deze libraries voor de eindgebruiker de mogelijkheid om te navigeren in de kaart, kaartvoorstellingen aan te passen, gebruik te maken van verschillende kaartlagen, vectoriële data te kunnen selecteren of attribuutgegevens op te vragen van een geselecteerde vector. Op welke manier deze bibliotheken deze functionaliteiten aanbieden is terug te vinden in hun specifieke documentatie, handige quickstarts, tutorials API documentatie met een aantal voorbeelden om zelf interactieve kaarten op te stellen.
Meer informatie, zoals developer guides, kan gevonden worden op onderstaande links:
...
Java lib:
Waar vind ik de catalogi die leiden tot deze WMS- en WFS data van het Gebouwen- en Adressenregister?
De catalogus die leiden tot deze WMS- en WFS data kan je hier vinden:
https://www.vlaanderen.be/datavindplaats/catalogus/wms-adressenregister
https://www.vlaanderen.be/datavindplaats/catalogus/wms-gebouwenregister
https://www.vlaanderen.be/datavindplaats/catalogus/wfs-adressenregister
https://www.vlaanderen.be/datavindplaats/catalogus/wfs-gebouwenregister
De link die hoort meegegeven te worden aan de software/bibliotheek om een connectie te kunnen maken met de endpoint is als volgtOm de gebouwen op te roepen op een kaart én deze interactief te maken, wordt gebruik gemaakt van de WFS endpoint:
Met behulp van de GetCapabilities operator kan een gebruiker deze service ontdekken. Zo krijgt deze toegang tot de metadata, de beschikbare WFS operaties en parameters:
De call die nodig is om te informeren naar de data of lagen die bevraagd kunnen worden (bv gebouwenregister:Gebouw) via deze endpoint, gebeurt met GetCapabilities:
Met de GetFeature operator kan je een selectie aan vectorobjecten ophalen van de databron. Hier zullen nog enkele parameters moeten ingevuld worden zoals:
version
Voor WFS volstaat versie 2.0.0
&version=2.0.0
typename
Dit is de laagnaam. Voor de gebouwen binnen het gebouwenregister is dit Gebouwenregister:Gebouwen
&typename=Gebouwenregister:Gebouw
srsname
Dit is het ruimtelijk referentiesysteem. In België is dit Lambert72 of EPSG:31370.
&srsname=EPSG:31370
outputFormat
Hier wil je een json output
o &outputFormat=application/json
bbox
Deze is afhankelijk van de schaal van je interactieve kaart. Deze kan in het formaat zijn xmin,ymin,xmax,ymax maar best wordt deze variabel gemaakt in de code door te werken met een extent.
Dit zou ongeveer tot volgende request moeten leiden:
‘https://geo.api.vlaanderen.be/Gebouwenregister/wfs?service=wfs&version=2.0.0&request=GetCapabilities=GetFeature&typename=Gebouwenregister:Gebouw&srsname=EPSG:31370&outputFormat=application/json&bbox=' + extent.join(',') + ',EPSG: 31370’
Uitgeschreven Use Case
View file | ||
---|---|---|
|
...